Øyerenholtet Museum

Åpen Arkitektkonkurranse i samarbeid med Jan Godzmirski

Øyerenholtet, det nye nasjonale fløtingsmuseet og kompetansesenter for våtmark, forteller en historie om fremtiden. Inkluderende og nytenkende – med sterke forankringer til historie og tradisjon. 

Ordet holt kommer fra det nedertyske ordet holz – og derfra har vi fått betydningen tømmer, skogstykke og trestykke laget til et visst bruk. 

Øyerenholtet er nettopp det – et stykke tømmer, med en rekke spesifikke funksjoner. De fem volumene opptrer beskjedent i landskapet, og spiller på lag med horisontaliteten til Fetsund og Glomma. Den lukkede fasaden åpner seg på spesifikke steder for å ramme inn et stykke natur, en møteplass, eller den vakre elva. Med alle publikumsfunksjoner på ett plan er det enkelt å bevege seg fra et sted til et annet og mellom ute og inne. 

Treverket og stålet er en symbiose, og spiller på hverandres kvaliteter og begrensninger. Arkitekturen er et lysende eksempel på hva museets program formidler – en kombinasjon av historie, natur og ny teknologi. Den stolte norske tradisjonen for laftevirke med en moderne vri. Bygningene er i seg selv et faktisk skogholt. En samling av tømmer, som åpner og lukker seg lik lysninger i skogen.

De fem byggene skaper plasser imellom seg, med trebrygger som binder sammen nord, sør, øst og vest. Bryggene leder publikum inn til senteret på en naturlig måte, og blir forsterket av sildrende elver omkranset av våtmarksblomster. En forsmak på hva en har i vente inne på våtmarkssenteret og tømmerfløtning museet før en ankommer selve adkomsttorget.